Vill du förbättra dina presentationer? Börja baklänges och jobba i lager!

Vill du förbättra dina presentationer?

När det gäller presentationer och presentationsteknik finns det många tips som folk gärna delar med sig av. Vissa tips kan vara bra, andra kanske är  småsaker som låter vettiga men som kanske inte är så lätta att applicera.

En mer avancerad och komplex form av presentation är utbildning.I utbildnings-sammanhang bör kommunikationen vara ännu mer dubbelriktad för att det ska bli bra och det anses ofta vara självklart att deltagarna ska kunna ställa ännu mer komplexa frågor.

Om frågorna blir mer komplexa och kraven blir högre kanske du blir nervös också?

Vill du ha ett par tips som faktiskt går att applicera? Jag har i ganska många år hjälpt andra att bli bättre presentatörer och utbildare. Kanske kan ett par av mina standardtips hjälpa dig?

 

Tips #1: Börja baklänges

Syfte med tipset: Att få deltagarna att känna att det som sägs är vettigt, användbart, och till för dem.

Tipset: När du ska skapa en presentation eller en utbildning, börja inte med att tänka ”Vad vill jag säga?” eller ”Hur ska jag få dem att förstå det jag vill säga?”. Om du tänker så hamnar fokus på dig som presentatör och inte på mottagarna. Det riskerar då att bli fel från början. Gör tvärtom! Börja med att ställa dig själv följande frågor:

 1. Varför är de här och vad vill de uppnå med det?
 2. Så vad behöver jag ge dem för att de ska kunna uppnå det?
 3. Så vad behöver jag säga eller göra för att kunna ge dem det?

Jag anser att punkterna två och tre kommer att styra dig så att du lägger tid och fokus på rätt saker; det som leder till att syftet uppnås och mottagarna blir nöjda, istället för att tid läggs på dig själv och det du vill.

Den första punkten kan vara svår att få svar på, men ett bra sätt är att söka svaret i förväg, helst genom att helst enkelt fråga folk.

 

Tips #2: Jobba i lager

Syfte med tipset: Att skapa tydlighet och att hålla intresset uppe genom att bara säga det som är relevant eller nödvändigt, så att man inte råkar babbla på och göra så att mottagarna tappar intresset.

Tipset: Tänk på hur en en tidningsartikel är uppbyggd. Den består ofta av en klatschig rubrik (några få ord), en ingress (20-40 ord) och en brödtext (många ord). Syftet med det är att läsaren ska kunna avgöra snabbt om det är så intressant att man vill ha mer information.

Översatt till en presentationssituation skulle det betyda att du inte bara ska börja prata, för att långt senare komma till poängen eller det väsentliga. Tvärtom.

Gör istället så här så blir det tydligt:

 1. Börja högt och tydligt med en mycket kortfattad och tydlig (klatschig?) sammanfattning. (motsvarar rubriken)
 2. Ta en liten paus, andas och vänta på reaktioner. Försök se eller känna av hur det tas emot. Tas det emot som nyheter eller självklarheter? Vettigt eller struntprat? Sannolikt vill mottagarna höra lite mer för att kunna avgöra det.
 3. Ta det nu från början igen, men lägg till lite kontext. (motsvarar ingressen)
 4. Paus igen. Hur tas det emot? Fråga gärna. Nu får du chans att anpassa resten lite. Kanske vill eller kan du inte ändra på allt du tänkt säga, men du får i alla fall chansen att vinkla det lite eller fokusera på de delar du just upptäckte var extra relevanta i det aktuella sammanhanget.
 5. Nu kan du gå på djupet med detaljer, längre förklaringar och komplexa resonemang. (motsvarar brödtexten)

Om du gör på det här sättet har du alltså chansen att se till att du pratar om ämnet du ville ta upp, men på ett sätt som väcker intresse och engagemang.

 

Lycka till!

/Björn

 

We use cookies to personalise content and ads and to analyse our traffic. We do not willingly share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
Cookies settings
Accept
Decline
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie nameActive

Privacy Policy

Do we use cookies? Yes (Cookies are small files that a site or its service provider transfers to your computers hard drive through your Web browser (if you allow) that enables the sites or service providers systems to recognize your browser and capture and remember certain information We use cookies to help us remember and process the items in your shopping cart, understand and save your preferences for future visits, keep track of advertisements and compile aggregate data about site traffic and site interaction so that we can offer better site experiences and tools in the future. We may contract with third-party service providers to assist us in better understanding our site visitors. These service providers are not permitted to use the information collected on our behalf except to help us conduct and improve our business. If you prefer, you can choose to have your computer warn you each time a cookie is being sent, or you can choose to turn off all cookies via your browser settings. Like most websites, if you turn your cookies off, some of our services may not function properly. However, you can still place orders by contacting customer service.

What do we use your information for? Any of the information we collect from you may be used in one of the following ways:

 • To personalize your experience (your information helps us to better respond to your individual needs)
 • To improve our website (we continually strive to improve our website offerings based on the information and feedback we receive from you)
 • To improve customer service (your information helps us to more effectively respond to your customer service requests and support needs)
 • To process transactions
Your information, whether public or private, will not willingly be sold, exchanged, transferred, or given to any other company for any reason whatsoever, without your consent, other than for the express purpose of delivering the purchased product or service requested. Google Analytics We use Google Analytics on our sites for anonymous reporting of site usage and for advertising on the site. If you would like to opt-out of Google Analytics monitoring your behaviour on our sites please use this link (https://tools.google.com/dlpage/gaoptout/)

Do we disclose any information to outside parties? We may release your information when we believe release is appropriate to comply with the law, enforce our site policies, or protect ours or others rights, property, or safety. However, non-personally identifiable visitor information may be provided to other parties for marketing, advertising, or other uses.

Your Consent By using our site, you consent to our privacy policy.

 
Save settings
Cookies settings