Teammedlem – är det något man föds till?

Fungerar dina team bara halvbra?

Många företag har valt att bedriva arbetet i team. Särskilt vanligt är det inom systemutveckling. Alla gör det kanske egentligen inte, men de flesta vill nog påstå det i alla fall, eftersom det låter bra. Det har nästan blivit nödvändigt att säga det för att inte framstå som ett mossigt företag och därmed skrämma bort duktiga systemutvecklare.

Jag vill påstå att ganska många av de företag som kallar sitt arbetssätt för teamarbete har mycket att tjäna på att erkänna att det kanske inte är riktigt sant, och istället försöka få teamen (som egentligen är vad jag vill kalla grupper) att bli bättre, mer sammansvetsade, mer riktiga team. Arbetet skulle då gå fortare, bli roligare och flyta mer friktionsfritt.

Jag tror säkert att många vill ha riktiga team och gärna skulle vilja jobba för att det ska bli så, men kanske finns det en brist i kunskaper och idéer för att lyckas med det.

En del av lösningen

Kan man födas till teammedlem?
Kan vi leta efter de personer som har det där med team i sig från början?
Jovisst, men det vore att göra det onödigt svårt för sig. Lika väl som man måste
1) grundutbilda sig och sedan 2) öva för att lyckas bli bra på att cykla, simma, programmera, spela gitarr, och mycket annat, så underlättar det väldigt mycket om man ser på teamarbete på samma sätt.

Det går utmärkt att utbilda sig till en grundkompetens i att vara en bra teammedlem.
Sedan gör man klokt i att öva (dvs arbeta i team) och be andra om förslag på förbättringar innan man övar igen (arbetar vidare), och så vidare. Precis som med så mycket annat alltså. Vad som däremot är lite svårare att hantera är om det skulle finnas ren motvilja mot att jobba i team. Det får jag återkomma till i ett annat blogginlägg.

Så du vill utbilda i att vara teammedlem?

Trots att så många jobbar i team eller åtminstone vill göra det eller säger sig göra det,
så är det förvånansvärt ovanligt att arbetsgivare erbjuder utbildning i vad team är, hur bra teamarbete fungerar, hur teamledare bör agera och så vidare.
Här är förslag på några saker jag tycker att att alla på en avdelning bör få grundutbildning i:

 • Team – vad är det?
  • Skillnaden mellan en grupp och ett team
  • Ett teams utveckling och de faser den består av
  • Varje individs påverkan genom sin egen teamstil
  • Vad var och en kan  göra för att bli ännu bättre teammedlem
  • Att ge och ta professionell feedback

… och bygg gärna på med de här närliggande och nyttiga ämnena:

 • Enkel riskhanering för team
 • Waste hunting för team
 • Agila processer (om det nu används)

Men fungerar det verkligen?

Japp, det gör det.
Jag har hjälpt många team att bli mer högpresterande, strukturerade, sammansvetsade och mer tillfreds med sin vardag genom att hjälpa och stödja dem på olika sätt. Då har jag sett väldigt tydligt att den bästa starten får ett team om de helt enkelt får börja med att lära sig och diskutera grunderna istället för att alla ska gissa.

Tar det mycket tid? Kostar det mycket pengar?

Nix, det gör det inte heller faktiskt. Alla utbildningarna här ovanför kan vara mellan två och fyra timmar långa. Sedan tillkommer förstås uppföljningar och kontinuerligt arbete för att driva det vidare, men det behövs ju nästan alltid i olika sammanhang.

Sammanfattning

Utbilda dina team i att vara team. Det lönar sig, det är roligt och det hjälper.

 

Lycka till!

/Björn

We use cookies to personalise content and ads and to analyse our traffic. We do not willingly share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
Cookies settings
Accept
Decline
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie nameActive

Privacy Policy

Do we use cookies? Yes (Cookies are small files that a site or its service provider transfers to your computers hard drive through your Web browser (if you allow) that enables the sites or service providers systems to recognize your browser and capture and remember certain information We use cookies to help us remember and process the items in your shopping cart, understand and save your preferences for future visits, keep track of advertisements and compile aggregate data about site traffic and site interaction so that we can offer better site experiences and tools in the future. We may contract with third-party service providers to assist us in better understanding our site visitors. These service providers are not permitted to use the information collected on our behalf except to help us conduct and improve our business. If you prefer, you can choose to have your computer warn you each time a cookie is being sent, or you can choose to turn off all cookies via your browser settings. Like most websites, if you turn your cookies off, some of our services may not function properly. However, you can still place orders by contacting customer service.

What do we use your information for? Any of the information we collect from you may be used in one of the following ways:

 • To personalize your experience (your information helps us to better respond to your individual needs)
 • To improve our website (we continually strive to improve our website offerings based on the information and feedback we receive from you)
 • To improve customer service (your information helps us to more effectively respond to your customer service requests and support needs)
 • To process transactions
Your information, whether public or private, will not willingly be sold, exchanged, transferred, or given to any other company for any reason whatsoever, without your consent, other than for the express purpose of delivering the purchased product or service requested. Google Analytics We use Google Analytics on our sites for anonymous reporting of site usage and for advertising on the site. If you would like to opt-out of Google Analytics monitoring your behaviour on our sites please use this link (https://tools.google.com/dlpage/gaoptout/)

Do we disclose any information to outside parties? We may release your information when we believe release is appropriate to comply with the law, enforce our site policies, or protect ours or others rights, property, or safety. However, non-personally identifiable visitor information may be provided to other parties for marketing, advertising, or other uses.

Your Consent By using our site, you consent to our privacy policy.

 
Save settings
Cookies settings